Het Oxy Gen –  Hoe de Coronacrisis Onze Financiële Ademhaling Heeft Veranderd

Zelf vind ik het een mooie vergelijking: geld en zuurstof. Als je kijkt naar de noodzaak van geld, is dit net zo onmisbaar als zuurstof. Het ironische is de paradox die ontstaat als je weet dat zuurstof er altijd is. Maar zou geld er ook niet altijd voldoende moeten zijn?

Inleiding

Nederland heeft het verdrag voor de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, opgesteld door Amnesty International, getekend. In artikel 23.3 wordt gesteld dat geld er altijd voldoende voor iedereen moet zijn.

Hierin ligt de echte paradox: geld hoort er altijd te zijn, net als zuurstof, maar toch leeft de samenleving in een financiële wurggreep. Deze spanning werd nog duidelijker tijdens de coronacrisis, toen de kwetsbaarheid van onze economische structuren pas echt aan het licht kwam en de noodzaak voor een diepgaande transformatie van onze maatschappij steeds zichtbaarder werd.

Nationale depressie vs. nationale retraite: verlies van uitzicht, onveiligheid en tijd om te reflecteren

Misschien wel een positief gevolg van de coronacrisis is de daaruit voortvloeiende nationale depressie en de daaropvolgende nationale retraite. Geld heeft zo lang een dominante rol gespeeld in onze samenleving dat we nauwelijks de gelegenheid hebben gehad om echt na te denken over de fundamentele waarden en rechten die we als mens hebben. Dat is nu veranderd. Ons leven werd massaal omgegooid en gereduceerd tot isolatie in onze eigen woning. Restricties legden ons beperkingen op, waardoor we geconfronteerd werden met ons eigen brein. Het gevolg was dat we, zonder dat we er direct voor hadden gekozen, gingen nadenken over onze huidige vorm van kapitalisme. Is het wel zo reëel of eerlijk dat ik 8 tot 10 uur per dag voor een baas moet werken terwijl ik niet eens mijn vaste lasten kan betalen?

Ziekteverzuim en de explosie van ZZP’ers: Een stap in de goede richting of het einde van het huidige kapitalistische systeem?

Waarom zou ik nog langer voor een baas werken als ik zelfstandig een hoger inkomen kan verdienen? Veel kappers besloten massaal als ZZP’er verder te gaan of zelfs het vak te verlaten. Tijdens de coronacrisis bleek onze zorg onvoldoende georganiseerd, en al die ZZP’ers brengen ook extra kosten en zorgen met zich mee. Wie betaalt er als de ZZP’er zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) in het ziekenhuis belandt?

Vakbonden zien hun ledental dalen en kunnen hun diensten niet meer verkopen. Accountants verlaten het vak na langdurig ziekteverzuim omdat veel MKB-bedrijven door de aanhoudende economische druk nog steeds bonnetjes in schoenendozen aanleveren. Van najagen wordt niemand gelukkig, toch? Laat staan als je €45.000 moet betalen om tekenbevoegd te zijn.

Het is tijd voor een transformatie. Digitaal, mentaal, economisch en met ons eigen brein: de coronacrisis bracht ons in een stroomversnelling naar misschien wel een prachtige toekomst, zoals futurologen eind jaren ’90 voorspelden.

Samen opboksen tegen de macht van hoge rekeningen en levensplezier: Jouw stem telt

Jouw stem telt. Hoe hard de Tweede Kamer ook knokt en ons soms het gevoel geeft dat ons stemrecht geen waarde heeft, jouw stem telt. Praat hieronder mee. We weten allemaal dat het leven in Nederland enorm duur is. Ondanks sociale steun worden de rekeningen er niet goedkoper op. Moeten we onze manier van werken niet zodanig veranderen dat we nooit meer werken, maar echt onze passie kunnen leven? Is het basisinkomen van Alexander de Roo de oplossing? Als we eindelijk uit die wurggreep van een tekort aan zuurstof of geld komen, krijgen we dan geen overzicht? Kunnen we niet veel meer samen en in een andere hoedanigheid?

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Maak jobalert

Job Alert

Close icon

locatie

category

dienstverband